Primer före Foundation.

I dag tänkte jag skriva lite om primer för ansiktet innan foundation. Alla gillar inte att ha en primer medan andra är som mig att det är omöjligt att vara utan. Beror mycket på vad du har för hudtyp och vad du önskar för resultat. För mig som har stora porer i T zonen är det ett måste för att huden inte ska se ut som ett månlandskap när foundation har applicerats. Dessutom så har jag uppnått de övre tonåren då även små konstiga ”streck” dyker upp lite här och där. Nu har jag inte speciellt mycket rynkor och de jag har gör mig inget utan jag kan tycka att rynkor talar om livserfarenhet. Men en väl återfuktad och omskött hud med rynkor tycker jag personligen är vackert.

 

 

Vad vill jag få ut av en primer ? Ja till att börja med så önskar jag att den fyller ut mina porer som också med åren blivit större vilket är helt naturligt då huden får en sämre spänst (enkelt uttryck) och oftast även blir mer torr. Jag vill även att den ska göra så min bas sitter bra hela dagen och att den jämnar ut strukturen som då rynkor. Basen lägger sig då mycket finare. Sen måste min primer även ge fukt till mina känsliga kinder och helst också neutralisera färgen. Men det sistnämna är svårt att få av en primer då de jag provat som då är gröna för att neutralisera rött inte fungerat bra åt mig. De har mest lagt sig som en hinna och flutit ut när jag applicerat min bas. Och ja, jag har väntat så den fått torka ordentligt! Men samtidigt så har inte jag den tiden att det ska gå 15 – 20 min innan jag kan lägga basen.

 

 

Först ut är en primer som jag skrivit om tidigare men som tål att upprepas och det är Dermalogica Hydra Blur Primer.

 

dermalogica-primer

 

Det här är en av mina favoritprimer, den är en lätt och utjämnande primer som verkligen arbetar på att göra hudstrukturen jämn. Den ska sudda ut fina linjer och rynkor och ska reducerar uppkomsten av nya och den gör verkligen det. Den innehåller Hyaluronsyra som återfuktar huden på djupet och ger verkligen en sammetslen yta. Det här är min andra tub jag är inne på och bara det säger hur mycket jag tycker om den. Det finns inte en tendens att foundationen äts upp under dagen när jag använt den. Den är riktigt bra om jag är extra torr om kinderna eftersom den behåller fukten i huden. Sen det där med sammetskänslan är jag oerhört svag för. Du kan även använda den utan foundation om du bara önskar att den ska vara utjämnande. I sin konsistens är den som en mousse och känns därför skön att smörja ut på huden. Den är paraben och parfymfri. Men långt ifrån silikonfri.  Nu är jag ingen kemist så jag kan inget säga om det mer än att Cyklopentasiloxane är som andra ingrediens vilket inte känns bra med tanke på naturen. Ska det vara så himla svårt att få fram en primer som ger samma effekt utan silikoner? Den passar alla hudtyper.

 

 

Nästa primer är ganska ny för mig då jag endast haft den ca en månad. Den kommer från det svenska företaget Palina.

 

palina-primer

 

Palina Magic Face Primer är verkligen magic på huden. Den beskrivs som en lyftande, utslätande och att den ska ge en matt yta vilket den gör. Det här är också en primer med silikoner i och jag antar att det är det som ger den utjämnande effekten på huden. Den fyller ut fina linjer, rynkor och porer. Till sin konsistens så är den som en gelé och är transparant. Den här primerna är oerhört dryg, tar man för mycket så får man en motsatt effekt vilket man oftast får av de flesta olika primers. Den är verkligen kalasbra för de stora porerna. Om jag skulle jämföra den här med den från Dermalogica så passar Palinas mig bättre i T zonen, jag upplever att den jämnar ut porerna bättre på min hud. Den är helt fantastisk att applicera, man behöver så ytterst lite och den bara sätter sig på huden utan någon speciell teknik. Den passar alla hudtyper och kan även den användas ensam om man så önskar för en utjämnande effekt. Annars så används den som vanligt före basen eller så kan man blanda den med sin flytande foundation. Ytan utav Magic Face Primer blir matt och silkeslen. Även med denna primer så sitter basen kvar under dagen. Gillar inte att man ska behöva fylla på under dagen. I mitt yrke skulle inte det fungera att man går och pudrar näsan 😉 knappt så man hinner ta ut sin matrast än mindre gå och bättra på sin make up. Vill man prova den här nu så säljs den till rabatterat pris hos Fina Mig nu för 395 kr istället för 495 kr.

 

 

Jag kan inte säga vilken som är bäst utav dessa utan de täcker upp de olika behov jag har av en primer. Ofta har jag Palina i T Zonen och Dermalogica på kinderna. Men jag har inte hunnit testa Palina primern till mina olika baser ännu. Men de gånger jag använder basen från Palina då finns inte behovet av Dermalogica till kinderna så där ser man hur vissa produkter samverkar med varandra. Jag kommer att skriva om den basen och för att stilla er nyfikenhet så kan jag säga att den imponerar :-)

 

 

Har ni provat någon av dessa ? Om inte så tycker jag ni ska göra det. Palina är ett märke på framfart och jag måste säga att de produkter jag provat så här långt håller mycket hög kvalitet. Fina Mig har även ett fint erbjudande nu om man handlar Dermalogica produkter så får man produkter med på köpet.

 

 

Hoppa ni har det bra i höstrusket. Här i Mora vänta vi på snö. Det flaggas om att det kan blir upp till  20 cm.!!! Men då kan man vara inne och lägga ansiktsmasker och prova lite olika makeup :-)

 

 

Varma hälsningar från Mona.

 

 

 

(Inlägget innehåller affiliates länkar. När du handlar via en utav våra länkar får vi en liten procentdel att prova nya produkter för att recensera, vi är mycket tacksamma för ditt stöd)

 

 

4 kommentarer

 • Donnachic skriver:

  Jätteroligt att få läsa om en av mina måsten i makeupen, primer! Hur gjorde jag förr?? Jag har också Dermalogicas som en favorit, men inte provat den från Palina. Himla kul att läsa om något nytt för mig, blir förstås sugen att testa haha! Inväntar med spänning utlåtande av basen i samma märke!
  Tack för bra inlägg om dessa finingar! Superfina bilder också, as always!
  Regniga kramar till er båda!
  Lotta ❤️❤️

  • Mona skriver:

   Men kan du förstå hur man klarade sig utan primer. Men resultatet blev väl därefter också och på den tiden var min bas borta vid lunchtid. Visst är Dermalogicas bra!! Palinas är absolut inte sämre. Ska använda den mer frekvent ihop med några andra baser för att se hur den beter sig då.
   Tack för de uppmuntrande orden kram från en snöigt Mora

 • Carina skriver:

  Kul att läsa, då jag är stort fan av Dermalogicas produkter. Har också hört mycket positivt om Hydra blue tidigare. Själv använder jag deras andra primer i i Age smart serien Skinperfekt primer. Den är också jättebra tycker jag (har inre testat Hydra blue). Skinperfekt är lätt färgad och jämnar ut huden. En lite ärta räcker för mig. Använder lite av JI mineralpuder Amaizing över och sen lite fuktspray samma märke. Vissa dagar tar jag bara lite av primern. Den har SPF 30
  Kram Carina

  • Mona skriver:

   Hej Carina! Den primern är ju kanonbra!! Passade min hud fint däremot den tredje som är grön fungerade inte på mina kinder. Vilken tur att du skrev om JI bas. Den ska jag ta Idag för nu har jag tyvärr fått lite blåsor på ena kinden. Helt galet att man glömmer av vad man har i sina gömmor. Fy skäms på mig. Hos oss snöar det för fullt så det blir nog en innedag. Hoppas du har det gott.
   Kramar från Mona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *